wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami na żytnim biszkopcie


Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki mąki żytniej,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Masa jabłkowa:
2 średniej wielkości jabłka,
1 łyżeczka budyniu waniliowego.
Galaretka.

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Tortownice o średnicy 18 cm smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, wyciskamy sok i smażymy na niewielkim ogniu. Do rozgotowanych jabłek dodajemy budyń rozpuszczony w soku jabłkowym. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony biszkopt.Tężejącą galaretkę wylewamy na zimną masę jabłkową.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. No jak to ? Cukier ? Nieeee !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń