czwartek, 1 stycznia 2015
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki- Farsz:
ok 150 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie co najmniej 4 godziny,
1 kg kapusty kiszonej,
masło,
1 duża cebula,
liść laurowy,
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka.
Wykonanie:
Grzyby, gotujemy razem z wodą, w której się moczyły około 30 minut, aż zmiękną, następnie odcedzamy je i zachowujemy wywar.Wywar uzupełniamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w wywarze z grzybów do miękkości około 45 minut. Na maśle szklimy cebulę. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby, kapustę i cebule wkładamy do jednej miski. Całość obficie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie mieszamy.
Składniki- naleśniki:
400 ml mleka,
około 150 g maki pszennej,
jajko,
szczypta soli,
olej- do smażenia.
Panierka:
2 jajka,
bułka tarta,
olej- do smażenia.
Wykonanie:
Mleko, mąkę, jajko, sól zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć na patelni z odrobina gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię bardzo podobnie. Lubię takie krokiety do barszczu czerwonego :)
OdpowiedzUsuń