wtorek, 17 listopada 2015

Chleb żytni na zakwasie z ziarnami


Składniki: 
 600 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
 370 g zakwasu,
 letnia woda (u mnie 470g),
15 g soli, 

1 łyżka słonecznika,
2 łyżki siemienia lnianego,
 2 łyżki pestek z dyni,
2 łyżki otrębów owsianych + do obsypania formy,
1 łyżka miodu.

Wykonanie:
Mieszamy dokładnie mąkę z solą. Następnie wlewamy do niej zaczyn i dodajemy łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy stopniowo dodając wodę. Mieszamy wszystkie składniki przez kilka minut, aż powstanie jednolita, mocno klejąca masa. (Konsystencja powinna być na tyle luźna, że wkładać ją można do formy łyżką). Na koniec dodajemy słonecznik, siemię lniane, pestki z dyni, otręby i delikatnie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut. Foremkę w której będziemy piec chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Po 20 minutach ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy wodą, posypujemy np. tak jak u mnie słonecznikiem oraz siemieniem lnianym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez ok 40-50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz