czwartek, 20 listopada 2014

Pizza z oscypkiem



Składniki:
2,5 szklanki mąki,
ok 3/4 szklanki wody,
ok 5 g suszonych drożdży,
jajko,
3 łyżeczki oliwy,
0,5 łyżeczki cukru,
0,5 łyżeczki soli.

Wykonanie:
Wymieszać składniki ciasta. Dodać wodę i wyrabiać je dokładnie. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformować kulę, obtoczyć ja w oliwie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godz.
Kulę podzielić na dwie części, rozwałkować w formę koła. Wierzch posmarować sosem i wysypać dodatki ale bez sera i salami. Piec ok 10 minut w temp. 250 stopni. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni, wymieszać ser i starte oscypki i wysypać na pizze, posypać przyprawami i ułożyć salami. Piec ok 10 minut.
 
Moje dodatki to:
Starty żółty ser,

2 małe starte oscypki,
salami, 
boczek,

cebula, 
sos pomidorowy,
przyprawy.


1 komentarz: