Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mleka,
50 g masła,
1 jajko + 1 żółtko,
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
7 g drożdży instant (1 opakowanie),
szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
25 g masła,
3 łyżki cukru,
mąka,
szczypta proszku do pieczenia.
ok 1/2 kg truskawek
Mąkę, szczyptę soli, cukier i drożdże wymieszać. Dodać jajko oraz żółtko, cieple mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po
tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej
papierem do pieczenia formy ( ja miałam wymiary 25 x 25 cm). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W
tym czasie przygotować truskawki: umyć je i odjąć listki.
W
celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i
szczyptą proszku do pieczenia oraz dajemy tyle mąki, by dało
się zagnieść. Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do
zamrażarki.
Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min., do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz