niedziela, 8 czerwca 2014
Kruche ciasteczka z powidłami
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 kostka zimnego masła (20 dag)
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. W połowie krążków wycinamy na środku dziurkę za pomocą kieliszka od wódki. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy partiami w gorącym piekarniku (200-220 stopni) przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Ostudzone ciasteczka smarujemy powidłami i nakrywamy ciastkami z dziurką. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz