Składniki na biszkopt:
4 jajka,
¾ szklanki cukru,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki mąki pszennej,
Szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki i proszek do pieczenia
wymieszać ze sobą i przesiać. Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać
cukier oraz żółtka. Pianę delikatnie połączyć łyżką z przesianą mąką i
proszkiem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem
i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170 C około 40 minut.
Krem:
3 szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
1 kostka masła,
3 żółtka
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Kokos
Wykonanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka
rozprowadzamy mąkę, żółtka i kokos (ok 50g). Wlewamy to do gotującego się mleka
i szybko mieszamy, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy budyń przestygnie
ucieramy go z miękkim masłem.
Masa kokosowa:
100 g wiórek kokosowych,
Łyżka masła
Kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:
Kokos masło i olejek smażymy na patelni, gdy kokos się
lekko zarumieni odstawiamy. Studzimy.
Biszkopt przecinamy na pół, dolny placek smarujemy większą
częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy pozostały krem. Na
to sypiemy wystudzony przyrumieniony kokos i oraz kokos biały i delikatnie
dociskamy rękami.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz