wtorek, 18 marca 2014

Ciasto Rafaello I



Składniki na biszkopt:
4 jajka,
¾ szklanki cukru,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki mąki pszennej,
Szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier oraz żółtka. Pianę delikatnie połączyć łyżką z przesianą mąką i proszkiem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170 C około 40 minut.

Krem:
3 szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
1 kostka masła,
3 żółtka
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Kokos

Wykonanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozprowadzamy mąkę, żółtka i kokos (ok 50g). Wlewamy to do gotującego się mleka i szybko mieszamy, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy budyń przestygnie ucieramy go z miękkim masłem.

Masa kokosowa:
100 g wiórek kokosowych,
Łyżka masła
Kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:
Kokos masło i olejek smażymy na patelni,  gdy kokos się lekko zarumieni odstawiamy. Studzimy.

Biszkopt przecinamy na pół, dolny placek smarujemy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy pozostały krem. Na to sypiemy wystudzony przyrumieniony kokos i oraz kokos biały i delikatnie dociskamy rękami. 

Smacznego!:) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz