1 Galaretka czerwona, ½ galaretki zielonej, ½ galaretki pomarańczowej
250 ml Śmietanki 30%,
Cukier puder,
1 śmietan-fix,
3 połówki brzoskwiń,
6 biszkoptów,
2 banany,
Dżem truskawkowy,
Bita śmietana w aerozolu,
Starta gorzka czekolada,
Przygotowanie:
1. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 500 ml wody, zielona w 250
ml, pomarańczową w ok 100 ml.
2. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z śmietan-fix i cukrem pudrem (do
smaku), następnie dalej ubijając dodajemy tężejącą pomarańczową galaretkę.
3. „Brzuszek” biszkoptów smarujemy dżemem truskawkowym.
4. Do pucharków na spód dajemy łyżeczkę przygotowanej bitej
śmietany, na to biszkopty „brzuszkiem” do dołu, bitą śmietanę, pokrojone w kostkę
brzoskwinie, bitą śmietane. Odstawiamy do lodówki do momentu, aż zielona
galaretka zacznie tężeć. Po tym czasie kroimy banany, układamy na bitą śmietanę
i zalewamy zieloną galaretką. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje zalewamy
galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki. Stężały deser zaraz przed
posiłkiem pokrywamy bitą śmietana w aerozolu i posypujemy czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz