Zaczynam od czegoś słodkiego:) Pysznych drożdżówek domowej roboty. Wczoraj zrobiłam je po raz pierwszy- znikły w mgnieniu oka. Są o wieeellllleee smaczniejsze niż te ze sklepu i o dziwo dość łatwe w przygotowaniu. Dlatego dziś była powtórka;) Zapraszam Wszystkich do obejrzenia efektów mojej pracy i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki pszennej (+mąka do podsypywania stolnicy),
¾ szklanki drobnego cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 torebka suchych drożdży,
¾ szklanki mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
¼ kostki masła (rozpuszczona)
3 szklanki mąki pszennej (+mąka do podsypywania stolnicy),
¾ szklanki drobnego cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 torebka suchych drożdży,
¾ szklanki mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
¼ kostki masła (rozpuszczona)
Wykonanie ciasta:
Jajka ubijamy w szklance widelcem. Podgrzewamy mleko. W misce mieszamy: suche drożdże z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Jajka ubijamy w szklance widelcem. Podgrzewamy mleko. W misce mieszamy: suche drożdże z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Składniki nadzienia:
Ok 500 g zmielonego sera
Cukier i cukier waniliowy do smaku ( zależy od kwaśności sera)
Żółtko
Ok 500 g zmielonego sera
Cukier i cukier waniliowy do smaku ( zależy od kwaśności sera)
Żółtko
Wykonanie nadzienia:
Mieszamy wszystkie powyższe składniki.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę (nie zagniatamy ponownie- ciasto ma się tylko lekko odgazować) i odkładamy na bok stolnicy, przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy serem i zwijamy, na dwa:
Mieszamy wszystkie powyższe składniki.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę (nie zagniatamy ponownie- ciasto ma się tylko lekko odgazować) i odkładamy na bok stolnicy, przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy serem i zwijamy, na dwa:
Powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, a następnie każdy z kawałków skręcamy:
W ten sposób przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze w odstępach około
4 cm, przykrywamy ściereczką
odstawiamy jeszcze na około 20 minut.
W między czasie możemy przygotować lukier ucierając: 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4-5 łyżeczki gorącej wody do
momentu, aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.
Wyrośnięte bułeczki
pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 minut. Od razu po wyłożeniu z
piekarnika smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz