poniedziałek, 12 maja 2014

Kruche spody do babeczek




Składniki:
 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 1 kostka zimnego masła (20 dag)
 1/2 szklanki cukru
 2 żółtka
 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką i proszkiem dopieczenia. Dodajemy cukier oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem. Wykładamy ciasto z lodówki. Urywamy mały kawałek ciasta i ulepiamy kulkę. Wkładamy ja do foremki i wylepiamy dokładne i dość cienko. Dociskamy ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzamy brzegi ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, do ze złocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz