poniedziałek, 12 maja 2014
Kruche spody do babeczek
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 kostka zimnego masła (20 dag)
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką i proszkiem dopieczenia. Dodajemy cukier oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem. Wykładamy ciasto z lodówki. Urywamy mały kawałek ciasta i ulepiamy kulkę. Wkładamy ja do foremki i wylepiamy dokładne i dość cienko. Dociskamy ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzamy brzegi ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, do ze złocenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz