Nie ma to jak bułeczki własnej roboty... Zrobiłam je kiedyś na grilla:) Pyszne:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
opakowanie suchych drożdży (7 g),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli
1 jajko,
50g roztopionego masła.
Wykonanie:
Wszystkie
składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od
ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia
lekko wysmarowanego oliwą, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę,
spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 30
minut. Piec około 20 minut w temperaturze 225ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz