wtorek, 15 lipca 2014

Dżem wiśniowy (Konfiturex)

Mój ulubiony...:) W następnym roku spróbuje zrobić bez zagęszczaczy... wtedy na pewno będzie jeszcze lepszy;)





Składniki:
Jedno opakowanie "Konfiturex" na 1 kg wiśni i 0,5 kg cukru.

Wykonanie:
1 kilogram świeżych dojrzałych wiśni umyć, wydrylować i rozdrobnić wg uznania. 1 kg tak przygotowanych owoców wymieszać dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu. Owoce zagotować ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać szczyptę kwasu cytrynowego oraz 1/2 kg cukru i całość gotować przez 3 min. Zdjąć z ognia i mieszać przez około 1 minute do zaniku piany lub usunąć piane. Gorący dżem nalewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamykać. Układać do góry dnem na ok. 5 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz