Składniki- farsz:
500 g mięsa wieprzowego ( ja dałam karkówkę),
400 g mięsa drobiowego,
2 marchewki,
1 pietruszka,
około 1/5 selera,
1 duża cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka vegety,
przyprawy do smaku: sol, pieprz, papryka, majeranek.
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (prócz cebuli), doprawić vegetą i ugotować do miękkości. Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Ugotowane i wystudzone mięso, warzywa, czosnek i cebule zmielić. Tak przygotowana masę mięsną doprawić do smaku przyprawami.Mięso podlać 1/2 szklanki rosołu pozostałego po gotowaniu i dokładnie wymieszać.
Do zrobienia 10 krokietów użyłam połowy farszu, ponieważ z drugiej połowy zrobiłam
pierogi z mięsem-klik
Składniki- naleśniki:
400 ml mleka,
około 150 g maki pszennej,
jajko,
szczypta soli,
olej- do smażenia.
Panierka:
2 jajka,
bułka tarta,
olej- do smażenia.
Wykonanie:
Mleko, mąkę, jajko, sól zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć na patelni z odrobina gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz