poniedziałek, 14 lipca 2014
Mini eklerki z bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody,
1/3 kostka masła,
1 szklanka mąki,
4 jajka.
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30%,
2 fixy,
Cukier puder- do smaku ( ja użyłam ok 4 łyżek),
Łyżka żelatyny,
2-3 łyżki gorącej wody .
Wykonanie:
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i podgrzać, aż się roztopi. Następnie dodać mąkę i mieszać, aż będzie odchodzić od ścianek garnka (masa będzie bardzo gęsta).
Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie, do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku i dokładnie razem wymieszać. Na papier do pieczenia wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek (3cm x 10cm). Piec ciastka ok 20- 30 minut ( do zrumienienia) w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i chwile zostawić eklerki w środku. Wystudzone eklerki przeciąć na pół .
Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem. Do grubej szklanki wsypać żelatynę i zalać gorącą wodą, wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę połączyć mikserem.
Eklerki przełożyć bitą śmietaną (ja do połowy eklerek dałam jeszcze dżem truskawkowy) i ozdobić czekoladą i pudrem.
:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz