Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
Niecała szklanka cukru,
3 jajka,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
starta skórka z jednej cytryny,
sok z jednej cytryny,
1/3 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 i 1/2 szklanki jagód (+ 2 łyżki mąki),
cukier puder( do posypania ciasta).
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.
Oddzielić
żółtka od białek i włożyć je do osobnych misek. Z białek ubić
pianę, na końcu wsypując połowę cukru. Żółtka z resztą cukru ubić w
drugiej misce, dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem
wlewać olej, ciągle ubijając. Dolać następnie mleko, na to przesiać mąkę z
proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikatnie
połączyć z ciastem.
Jagody umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać je 2 łyżkami mąki (żeby nie opadały na dno).
Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180oC,
wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z
pieca na kratkę. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz