poniedziałek, 16 listopada 2015

Grahamki


Składniki:
450 g mąki pszennej typu 1850,
100 g mąki pszennej typu 450,
150 g mąki pszennej typu 650,
ok 400 ml wody,
50 g roztopionego masła,
10 g suchych drożdży instant,
1,5 łyżeczki soli,
1,5 łyżeczki cukru.

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy, aż uzyskamy gładką kule. Ciasto przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego oliwą i odstawiamy na 1,5-2 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na 9 części. Z każdej formujemy gładką kulkę, którą potem turlamy, by powstał wałeczek. Następnie spłaszczamy ją dłonią i robimy nacięcie.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie grahamki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z wodą (1:1) i posypać np. sezamem, makiem itp... Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 30 minut.


1 komentarz:

  1. Pyszne bułeczki :) swoje najlepsze :) zapraszam również do mnie :)http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń