poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto z jabłkiem i bieluchem



 Biszkopt: 
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Formę o wymiarach 25x25 smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Zimny biszkopt rozcinamy na dwie części.

 Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1/2 szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy,
0,5 szklanki soku jabłkowego
 
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach (wyciskamy 1/2 soku jabłkowego), dodajemy cukier i smażymy na niewielkim ogniu. Do rozgotowanych jabłek dodajemy budyń rozpuszczony w soku jabłkowym. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jedną część biszkoptu.

Masa z bielucha: 
750 ml śmietany 30%, 
3 fixy,

ok 1/2 szklanki pudru (do smaku),
3 serki homogenizowane "Bieluch",
2 linijki czekolady mlecznej.
 
Ubijamy śmietanę z fixami i pudrem.  Do gęstej śmietany dodajemy serki homogenizowane i ubijamy na puszystą masę. Połowę masy wykładamy na zimną masę jabłkową, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz