poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto 3 bit




Składniki:
Masa budyniowa:
600 ml mleka,
2 budynie,
1/2 szklanki cukru,
200 g masła

Bita śmietana:
500 ml śmietany 30%,
2 fixy,
cukier puder (do smaku),
1 1/2 łyżeczki żelatyny. 

Ponadto:
puszka masy kajmakowej,
herbatniki maślane,
starta czekolada (ok 2 linijki),
woda mineralna (lub przegotowana).

Wykonanie:
Mase kajmakowa w puszce wkładamy do gorącej wody.
Masa budyniowa- 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem z paczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Bita śmietana- ubić śmietanę z fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypać żelatynę i zalać gorącą wodą ( ok 2-3 łyżki), wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę połączyć mikserem.

Na dnie blachy (ja miałam 25x25cm) wyłożyć jedną warstwę herbatników i nasączyć je  woda, na ciasteczkach rozsmarować masę kajmakowa. Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników, nasączyć i rozsmarować masę budyniowa. Ponownie ułożyć herbatniki, nasączyć i przykryć bita śmietaną. Całość posypać starta czekolada.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to kaloryczne ale pyszne ciasto :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... jedno z moich ukochanych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm. uwielbiam 3bita :D, z chęcią spróbuję twojego przepisu :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, rozpływające się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda obłędnie, ja się do niego już chyba z dwa lata przymierzam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i obłędnie smakuje:) ciasto jest dość szybkie w wykonaniu i łatwe wiec trzeba się wkoncu przełamać i zrobić;) Naprawdę warto...

      Usuń