wtorek, 12 sierpnia 2014
Chleb pszenny (mały bochenek)
Składniki:
2 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki letniej wody,
3 łyżeczki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
5 g suszonych drożdży.
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz) i wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No kochana. Piękny chlebek😃 zrobić chleb to mega wyzwanie . Na pewno skorzystam z twojego przepisu😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz:) Dopiero zaczynam moja "przygodę" z chlebami wiec tym bardziej jest mi przyjemnie czytać Twoje słowa:)
Usuńmniaaam.... już więcej tu nie wchodzę, bo umieram na ślinotok! :)
OdpowiedzUsuńOj tam... Zapraszam częściej;)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo to niesamowita przyjemność i satysfakcja - zapach pieczonego bochenka pobudza apetyt, a krojenie i konsumpcja to już takie małe kulinarne niebo :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Toba w 100%:) I dziękuje za odwiedziny;)
Usuń