niedziela, 24 sierpnia 2014
Rurki z bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
200 g masła + masło do posmarowania foremek,
3-4 łyżki śmietany,
2 żółtka,
szczypta soli.
Krem:
500 ml śmietany 30%,
2 smietan-fix,
cukier puder (do smaku).
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1-2 godz do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować (na ok 1-2 milimetry), wyciąć paski (o ok dł. 20cm i szerokości 2,5cm), nawinąć na nasmarowane wcześniej masłem foremki do rurek, tak by ciasto nachodziło na siebie po centymetrze, zaczynając od węższej do szerszej strony. Przygotowane foremki ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem dopieczenia lub natłuszczonej). Piec w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią, po wyciągnięciu zdjąć rurki z foremek. Ubić śmietanę z fixami i cukrem pudrem. Przestygnięte rurki nadziać kremem i posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taką rureczkę z chęcią bym schrupała :))
OdpowiedzUsuń