niedziela, 10 sierpnia 2014

Piernik z powidłami

Przepis na pyszny pierniczek zaczerpnęłam ze strony: klik.



Składniki:
Piernik:
125 g masła,
1 szklanka brązowego cukru (lub białego),
2 łyżki miodu,
2 łyżki powideł śliwkowych,
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki gorzkiego kakao,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej.

Polewa:
50 g masła,
2/3 tabliczki czekolady,
garść orzechów.

Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych.

Wykonanie:
W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), czekamy minutę i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę mieszamy tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut w temp. 175 stopni, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy na dwa razy i przekładamy powidłami. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas mieszając. Tak przygotowana polewę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i posypujemy pokrojonymi orzechami.



2 komentarze: