Składniki:
Masa budyniowa:
600 ml mleka,
2 budynie,
1/2 szklanki cukru,
200 g masła
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30%,
2 fixy,
cukier puder (do smaku),
1 1/2 łyżeczki żelatyny.
Ponadto:
puszka masy kajmakowej,
herbatniki maślane,
starta czekolada (ok 2 linijki),
woda mineralna (lub przegotowana).
Wykonanie:
Mase kajmakowa w puszce wkładamy do gorącej wody.
Masa budyniowa- 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem z paczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Bita śmietana- ubić śmietanę z fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypać żelatynę i zalać gorącą wodą ( ok 2-3 łyżki), wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę połączyć mikserem.
Na dnie blachy (ja miałam 25x25cm) wyłożyć jedną warstwę herbatników i nasączyć je woda, na ciasteczkach rozsmarować masę kajmakowa. Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników, nasączyć i rozsmarować masę budyniowa. Ponownie ułożyć herbatniki, nasączyć i przykryć bita śmietaną. Całość posypać starta czekolada.
Rozpusta słodka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to kaloryczne ale pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
mmm.... jedno z moich ukochanych ciast!
OdpowiedzUsuńMmm. uwielbiam 3bita :D, z chęcią spróbuję twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
Mmm, rozpływające się w buzi :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie, ja się do niego już chyba z dwa lata przymierzam
OdpowiedzUsuń... i obłędnie smakuje:) ciasto jest dość szybkie w wykonaniu i łatwe wiec trzeba się wkoncu przełamać i zrobić;) Naprawdę warto...
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo słodkie ciasto i bardzo efektowne. Nadaje się na święta i rodzinne uroczystości bo smakuje wszystkim moim gościom. jeśli chodzi o codzienne wypieki to często piekę babeczki z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie ich nie wymaga nawet miksera i można to zrobi dosłownie w kilka minut. Serdecznie polecam!