Ostatnio pisałam, że wątpię, żeby zapiekanka makaronowa była lepsza od ziemniaczanej... A jednak:)... Ta smakowała mi bardziej i mojej rodzince też. Jest pyszna... a przepis znalazłam tutaj. Po komentarzach widać, że nie tylko nam przypadła do gustu. Polecam:)
ok 200 g makronu
500 g mięsa mielonego,
ok 200 g pieczarek,
mała papryka żółta,
mała papryka czerwona,
2 cebule,
200 g sera żółtego,
olej,
przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie.
Sos czosnkowy:
250 ml śmietanki 18%,
3 łyżki majonezu,
3-4 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Sos: Śmietankę mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięte
ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła prowansalskie i mieszamy.
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy. Ser trzemy na tarce. Kroimy drobno cebule dodając olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryka, ziołami prowansalskimi i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy. Paprykę kroimy w paski, również podsmażmy. Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, układamy warstwami składniki w następującej kolejności: makaron, mięso z cebulą, pieczarki, papryka, sos czosnkowy, ser. Całość wstawiamy na ok 20-30 minut do rozgrzanego piekarnika.
Smakowita kombinacja :)
OdpowiedzUsuń