wtorek, 19 sierpnia 2014

Chleb pszenny z ziemniakami


Składniki:
3 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki letniej wody,
3 średnie ziemniaki,
7 g suszonych drożdży,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli.

Ponadto:
Jajko,
mak,
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać oraz ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i suszone drożdże, a następnie dodać przeciśnięte ziemniaki i wlać wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ciasto wyrabiać ok 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto  przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz). Po tym czasie górkę chleba posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.  wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chleb jest najlepszy, a dzięki ziemniakom super wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem tego dodatku ziemniaków, pewnie mają bardzo duży wpływ na jego konsystencję. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ziemniakom chlebuś jest wilgotny i mięciutki w środku:) Pierwszy raz jadłam z takim dodatkiem. Ziemniaków w ogóle w smaku nie czuć:) Polecam wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Słyszałam że jest bardzo dobry może kiedyś wypróbuje :). Twój wygląda wspaniale :).

    OdpowiedzUsuń