3 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki letniej wody,
3 średnie ziemniaki,
7 g suszonych drożdży,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli.
Ponadto:
Jajko,
mak,
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać oraz ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i suszone drożdże, a następnie dodać przeciśnięte ziemniaki i wlać wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz). Po tym czasie górkę chleba posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Domowy chleb jest najlepszy, a dzięki ziemniakom super wilgotny :)
OdpowiedzUsuńOj tak... Zgadzam się z Tobą w 100%:)
UsuńCiekawa jestem tego dodatku ziemniaków, pewnie mają bardzo duży wpływ na jego konsystencję. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDzięki ziemniakom chlebuś jest wilgotny i mięciutki w środku:) Pierwszy raz jadłam z takim dodatkiem. Ziemniaków w ogóle w smaku nie czuć:) Polecam wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam:)
UsuńSłyszałam że jest bardzo dobry może kiedyś wypróbuje :). Twój wygląda wspaniale :).
OdpowiedzUsuń