Składniki:
3 duże ziemniaki,
ok 200 g boczku,
1 średnia cebula,
ok 100 g sera żółtego mozzarella,
Sol, papryka, suszona pietruszka.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy środek ziemniaka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki delikatnie wykładamy z wody i chwile studzimy, obsypujemy papryka.
Boczek i cebule kroimy w kosteczkę. Smażymy osobno. Wysmażony boczek, cebule i ok 50 g sera żółtego łączymy i mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążonego środka ziemniaka. Układamy stojąco np. w tortownicy. Posypujemy serem i suszona pietruszka. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 min.
Uwielbiam faszerowane ziemniaczki szczególnie takie młode. Serek fajnie się rozpływa na nich.
OdpowiedzUsuńciekawy sposób na ziemniaki, na pewno smaczne
OdpowiedzUsuń