piątek, 15 sierpnia 2014

Omlet z niespodzianką




Składniki:
3 jajka,
1/3 szklanki mleka,
3/4 szklanki mąki,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
po 1/2 łyżeczki: soli i pieprzu,
boczek,
ser żółty (tarty-ja miałam ser mozzarella)
1/2 małej cebuli,
ketchup.

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni, pod koniec dodać pokrojona również w kosteczkę cebule i chwile jeszcze przysmażyć. W miseczce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. 
Patelnie dobrze rozgrzać na małym ogniu i natłuścić pędzelkiem. Wlać połowę masy. Po pół minuty ułożyć na masie przysmażony boczek z cebula i posypać serem. Zalać wszystko pozostałą połową masy, tak aby zakryć boczek i ser. Patelnie przykryć pokrywą, a gdy masa stężeje i spod się zarumieni omlet przerzucić na druga stronę. Posypać trochę wierzch serem, przykryć pokrywą. Gdy druga strona również się zarumieni omlet jest gotowy i można go polać ketchupem.


1 komentarz: