Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
7g suchych drożdży,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
60g roztopionego masła,
szczypta soli,
2 jajka + 1 do posmarowania drożdżówek,
27-36 połówek śliwek węgierek.
Kruszonka:
2-3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3-5 łyżek mąki.
Wykonanie:
W misce mieszamy: mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy
rozpuszczone, lekko ciepłe masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy (ok 5 min). Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 1- 2
godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.Wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych
części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce w sporych
odległościach od siebie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki
(omączonej) robimy wgłębienie, przyciskając szklankę mocno,
praktycznie do samej blaszki,
następnie we wgłębienie nasypujemy nie całe pół łyżeczki bułki tartej, na końcu układamy połówki śliwek (po 3-4 połówki). Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy hojnie
kruszonką. Przygotowane bułeczki pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 minut.
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń