poniedziałek, 2 lutego 2015

Chleb żytni pełnoziarnisty


Składniki:
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
300 g zakwasu,
1,5 łyżeczki soli,
letnia woda ( u mnie ok 200 ml), 
tłuszcz,
otręby owsiane.

Wykonanie:
Mieszamy dokładnie mąkę z solą. Następnie wlewamy do niej zaczyn. Mieszamy i stopniowo dodajemy wodę. Mieszamy wszystkie składniki przez kilka minut, aż powstanie jednolita, mocno klejąca masa (Konsystencja powinna być na tyle luźna, że wkładać ją można do formy łyżką). Odstawiamy na 20 minut. Foremkę w której będziemy piec chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Po 20 minutach ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez ok 40-50 minut. 


2 komentarze:

  1. prezentuje się bardzo smacznie i na pewno już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić :)

    OdpowiedzUsuń