wtorek, 12 sierpnia 2014

Ciasto malinowe z budyniem i bitą śmietaną



Składniki:
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 budynie,
1/2 szklanki cukru,
200 g masła

Galaretka:
3 galaretki malinowe,
3 szklanki gorącej wody,
maliny.

Bita śmietana:
750 ml śmietany 30%,
3 fixy,
1/2 szklanki pudru,
2 łyżeczki żelatyny.

Ponadto:
Ciemne herbatniki,
Starta czekolada,
maliny do dekoracji.

Wykonanie:
Galaretki wymieszać dokładnie z woda. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem z paczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Formę kwadratowa o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć herbatnikami i nasączyć je chłodną przegotowaną wodą. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniowa. Gdy galaretka lekko stężeje wylać ją na masę budyniową i dodać do niej maliny. Włożyć do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje.

Gdy galaretka jest już stężała ubić śmietanę z fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypać żelatynę i zalać gorącą wodą ( ok 2-3 łyżki), wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę połączyć mikserem.

Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce. Posypać czekoladą i ozdobić malinami. Włożyć do lodówki- najlepiej na noc.


 Smacznego!!:)

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto, i jak się ładnie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne ciasto, te warstwy każda inna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie... takie lekkie i te maliny mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wysokie! Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń