czwartek, 26 czerwca 2014

Pierogi z jagodami

A to mój poniedziałkowy obiad;) Porcja tylko na dwie osoby. Dobrze, że w niedziele dostałam trochę jagód od mojej przyszłej szwagierki, ponieważ u mnie w lesie jest ich tyle co nic:(... Uwielbiam takie pierożki z jagodami;)




Składniki:
1 szklanka mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
szczypta soli.
ok 1,5 szklanki jagód,
cukier (do smaku).

Wykonanie: 
Mąkę zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać chwilę do wystygnięcia (żeby jajko się nie ścięło). Dodać olej oraz jajka i wyrabiać na jednolitą masę.
Jagody umyć, osuszyć i posypać cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy dość cienko i wyciąć kółka. Kółeczka kłaść na formie do pierogów, a na nią kopiatą łyżeczkę jagód. Foremkę lekko docisnąć. Gotowe pierogi włożyć do wrzącej osolonej wody ( można dodać odrobine oleju) na około 4-5 minut.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz