niedziela, 8 czerwca 2014

Kruche ciasteczka z powidłami




Składniki:
 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 1 kostka zimnego masła (20 dag)
 1/2 szklanki cukru
 2 żółtka
 łyżeczka proszku do pieczenia
 Słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:
Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. W połowie krążków wycinamy na środku dziurkę za pomocą kieliszka od wódki. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy partiami w gorącym piekarniku (200-220 stopni) przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Ostudzone ciasteczka smarujemy powidłami i nakrywamy ciastkami z dziurką. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz