niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami




Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mleka,
50 g masła,
1 jajko + 1 żółtko,
3  szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
7 g drożdży instant (1 opakowanie),
szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:
25 g masła,
3 łyżki cukru,
mąka,
szczypta proszku do pieczenia. 
ok 1/2 kg truskawek 
Wykonanie:
Mąkę, szczyptę soli, cukier i drożdże wymieszać. Dodać jajko oraz żółtko, cieple mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ja miałam wymiary 25 x 25 cm). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie przygotować truskawki: umyć je i odjąć listki.
W celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia oraz dajemy tyle mąki, by dało się zagnieść. Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do zamrażarki.

Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min., do suchego patyczka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz