czwartek, 10 lipca 2014

Bułeczki pszenne

  Nie ma to jak bułeczki własnej roboty...  Zrobiłam je kiedyś na grilla:) Pyszne:)



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody 
opakowanie suchych drożdży (7 g),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli 
1 jajko,
50g roztopionego masła.
 
Wykonanie: 
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 30 minut. Piec około 20 minut w temperaturze 225ºC. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz