piątek, 25 lipca 2014

Ciasto cytrynowe z borówkami



Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
Niecała szklanka cukru,
3 jajka,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
starta skórka z jednej  cytryny,
sok z jednej cytryny,
1/3 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 i 1/2 szklanki jagód (+ 2 łyżki mąki),
cukier puder( do posypania ciasta).

Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka od białek i włożyć je do osobnych misek.  Z białek ubić pianę, na końcu wsypując  połowę cukru. Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając. Dolać następnie mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Jagody umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Posypać je 2 łyżkami mąki (żeby nie opadały na dno).
Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180oC, wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z pieca na kratkę.  Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz