sobota, 22 listopada 2014

Pieguski z czekoladą i rodzynkami



Składniki: (Na około 18 ciasteczek)
1/2 kostki masła,
1/3 szklanki cukru,
jajko,
1 1/4 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli,
2/3 tabliczki czekolady,
garść rodzynek.

Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić w kostkę. Większe rodzynki przekroić na pół .
Masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać. Do masy dodać rodzynki i czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Ciasto nałożyć łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętając o odstępach między ciasteczkami i nie przejmując się zbytnio kształtem ponieważ one jeszcze tak jakby się "rozpłyną"). Piec ok 15 minut aż się zarumienią. 

3 komentarze: