czwartek, 1 stycznia 2015

Piernik z bitą śmietaną


Składniki:
Piernik:
125 g masła,
1 szklanka brązowego cukru (lub białego),
2 łyżki miodu,
2 łyżki powideł śliwkowych,
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej,
2 łyżki gorzkiego kakao,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej.
Bita śmietana: 
ok 200 ml śmietanki 30%,
1 fix,
cukier puder (do smaku),
1/2 łyżeczki żelatyny.
Polewa:
50 g masła,
2/3 tabliczki ciemnej czekolady,
1 linijka białej czekolady.

Wykonanie:
W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i kakao. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), czekamy minutę i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę mieszamy tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut w temp. 175 stopni, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W misce ubijamy śmietanę z fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę łączymy mikserem. Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy na dwa razy i przekładamy masą. 
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas mieszając. Tak przygotowana polewę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i posypujemy startą białą czekoladą.

1 komentarz: