wtorek, 20 października 2015

Chleb żytni ze słonecznikiem




Składniki:
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
300 g zakwasu,
letnia woda (u mnie 390g),
12 g soli,
ok. 20 g słonecznika.

Wykonanie:
Mieszamy dokładnie mąkę z solą. Następnie wlewamy do niej zaczyn. Wszystko razem mieszamy stopniowo dodając wodę. Mieszamy wszystkie składniki przez kilka minut, aż powstanie jednolita, mocno klejąca masa. (Konsystencja powinna być na tyle luźna, że wkładać ją można do formy łyżką). Na koniec dodajemy słonecznik i delikatnie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut. Foremkę w której będziemy piec chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Po 20 minutach ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez ok 40-50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz