piątek, 16 października 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Formę o wymiarach 40x30 smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. 

 

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru pudru,
8 łyżek mąki.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wysypujemy do miski i widelcem lub palcami wcieramy w masło do momentu aż osiągnie konsystencje okruchów. 

Składniki na ciasto: 
1 szklanka jogurtu
2/3 szklanki oleju
4 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kg śliwek  
Wykonanie:
Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Układamy na nim wydrylowane i przecięte na pół śliwki. Posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut (do zrumienienia kruszonki).

2 komentarze:

  1. bardzo lubie jogurtowe ciasto; całe wieki nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zachęcam do zrobienia w najbliższym czasie:) Pozdrawiam:)

      Usuń