poniedziałek, 24 marca 2014

Makaron domowy



Składniki:
1 szklanka mąki,
1 jajko,
szczypta soli,
kilka łyżek wody.

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko i wlać kilka łyżek wody. Ciasto wyrobić na gładką masę, a następnie rozwałkować na kilka cienkich placków i pozostawić je na kilkanaście minut w celu podsuszenia. Po tym czasie płaty ciasta należy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak w rolade i posiekać drobno nożem. Kluseczki które po pokrojeniu są ze sobą posklejane, należy je od siebie oddzielić. Posiekane kluseczki ponownie na kilkanaście minut podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz