poniedziałek, 24 marca 2014

Żeberka w sosie własnym

Składniki:
ok 1,5 kg mięsa z żeberek (bez kości),
1 większą cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
1 kostka rosołowa,
mąka,
olej,

woda.


Wykonanie:
Mięso pokroić i umyć. Posypać mąką. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Włożyć do garnka, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebule, ziele, liście laurowe, czosnek, marchew i kostkę rosołową. Zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godz 20 min. W między czasie wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Miękkie mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, a do sosu dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody. Chwilę pogotować. Wyjąć marchew, pokroić w kostkę,włożyć z powrotem do sosu i wymieszać. Mięso polać sosem. Posypać np świeżą pietruszką i suszonym koperkiem.



 Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz