poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sos beszamelowy (do lasagne i zapiekanek)


Składniki:
2 łyżki maki,
1/4 kostki masła,
2,5 szklanki mleka,
jajko,
ok 100 g sera żółtego,
sol, pieprz.

Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło (uważając, aby się nie zarumieniło). Następnie wsypujemy make i dokładnie  łączymy robiąc bardzo jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy trochę mleka energicznie mieszając, żeby nie porobiły się kluchy. Dodajemy więcej mleka i ustawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku i wrzucamy ser (mieszając do momentu, aż się rozpuści). Do przestygniętego sosu dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy. Przed zapieczeniem takim sosem polewamy lasagne i zapiekanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz