piątek, 8 sierpnia 2014

Chleb pszenno- żytni z otrębami

Mój pierwszy chlebek:)



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki żytnej,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
7 g suszonych drożdży,
3 łyżki otrębów owsianych,
50 g roztopionego masła lub margaryny,
250 ml cieplej wody,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Wykonanie:
Obie mąki, cukier, sól, suszone drożdże i otręby owsiane wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich wodę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Dodać masło/margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia (ok 2 godz). Wyrośnięte ciasto  przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam 12cmx25cm) tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe chlebki ;) pysznie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do wypróbowania. Chlebek wygląda wspaniale. Nic, tylko jeść. :)

    OdpowiedzUsuń