czwartek, 14 sierpnia 2014

Chleb żytni ze słonecznikiem i otrębami




Składniki:
1/2 opakowania mieszanki do domowego wypieku chleba "Chleb żytni" (500g)
10 g suszonych drożdży,
350 ml wody o temperaturze pokojowej,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
5 łyżek otrębów owsianych
5 łyżek słonecznika łuskanego + 1-2 łyżki do posypania chleba,
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.
  
Wykonanie:
Mąkę, sól, otręby, słonecznik i suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce.  Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto  przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam 12x25cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz). Po tym czasie górkę chleba posmarować za pomocą pędzelka woda i posypać słonecznikiem. Wstawić na ok godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

3 komentarze:

  1. oo tak! otrębowe chlebki są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię żytnie chleby, i słonecznik w nim. Samo zdrowie. Piękny wyrośnięty

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie ;) tez dzis robiłam chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń