wtorek, 26 sierpnia 2014

Rolada z bitą śmietaną i dżemem jagodowym


Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Do przełożenia:
ok 1/2 słoiczka dżemu jagodowego,
250 ml śmietany 30%,
cukier puder (do smaku),
1 łyżeczka żelatyny.

Ponadto:
40 g masła,
2/3 tabliczki białej czekolady.

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Formę o wymiarach 38x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na ściereczkę lnianą (do góry stroną z papierem do pieczenie) i usuwamy papier. Szybko zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku razem ze ścierką.

Ubijamy śmietanę z fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypujemy żelatynę,  zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka ( najlepiej mikserem). Ubitą śmietanę i żelatynę łączymy za pomocą miksera.
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, a na niego wykładamy ubitą śmietanę (aby śmietana nie wypłynęła, zostawiamy 2-centymetrowy margines wzdłuż jednego dłuższego brzegu ciasta). Zawijamy ciasto w taki sam sposób jak wcześniej.
W małym garnczku roztapiamy masło z czekolada (1/2 tabliczki). Rozsmarowujemy na cieście. Resztę czekolady trzemy na tarce i posypujemy ciasto. 
Roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam właśnie takie rolady, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNE MUSIAŁO BYĆ !!!

    ;-)
    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA

    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń