niedziela, 10 sierpnia 2014

Ziemniaki faszerowane: boczkiem, cebulą i serem żółtym



Składniki:
3 duże ziemniaki,
ok 200 g boczku,
1 średnia cebula,
ok 100 g sera żółtego mozzarella,
Sol, papryka, suszona pietruszka. 

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy środek ziemniaka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki delikatnie wykładamy z wody i chwile studzimy, obsypujemy papryka.
Boczek i cebule kroimy w kosteczkę. Smażymy osobno. Wysmażony boczek, cebule i ok 50 g sera żółtego łączymy i mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążonego środka ziemniaka. Układamy stojąco np. w tortownicy. Posypujemy serem i suszona pietruszka. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 min. 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowane ziemniaczki szczególnie takie młode. Serek fajnie się rozpływa na nich.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy sposób na ziemniaki, na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń