wtorek, 12 sierpnia 2014

Chleb pszenny (mały bochenek)



Składniki:
2 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki letniej wody,
3 łyżeczki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
5 g suszonych drożdży.
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.

Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce.  Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto  przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz) i wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.


6 komentarzy:

  1. No kochana. Piękny chlebek😃 zrobić chleb to mega wyzwanie . Na pewno skorzystam z twojego przepisu😊 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz:) Dopiero zaczynam moja "przygodę" z chlebami wiec tym bardziej jest mi przyjemnie czytać Twoje słowa:)

      Usuń
  2. mniaaam.... już więcej tu nie wchodzę, bo umieram na ślinotok! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tam... Zapraszam częściej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo to niesamowita przyjemność i satysfakcja - zapach pieczonego bochenka pobudza apetyt, a krojenie i konsumpcja to już takie małe kulinarne niebo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Toba w 100%:) I dziękuje za odwiedziny;)

      Usuń