sobota, 16 sierpnia 2014

Jagodowy raj

W środę dostałam od Pani z targu koszyczek borówek amerykańskich. Długo zastanawiałam się, co by tu z nich zrobić.. Najpierw myślałam o muffinach ale jakoś nie przemawiały do mnie (choć jeszcze nic straconego bo borówek jeszcze zostało). Wymyśliłam w końcu, żeby zrobić ciasto na biszkoptach z masą z borówek i galaretka. Nie przewidziałam jednak, że borówki amerykańskie po zmiksowaniu nie mają takiego fajnego koloru... Na całe szczęście miałam słoiczek dżemu jagodowego, który też dostałam od przyszłej szwagierki;) A żeby nie było za granatowo chciałam jeszcze zrobić biała masę jogurtowa , niestety trochę się zafarbowała;) Wierzch ciasta wykończyłam biała czekolada, żeby rozjaśnić ciasto. I to był strzał w dziesiątkę. To połączenie jest przepyszne:) Ciasto zasługuje na zakładkę "Moje ulubione":)

,

Składniki:
Masa jagodowa:
350 ml śmietanki 30 %,
cukier puder (do smaku),
4-6 łyżeczek dżemu jagodowego,
śmietan-fix,
2 łyżeczki żelatyny.

Masa jogurtowa:
250 ml jogurtu,
cukier puder (do smaku),
1 1/2 łyżeczki żelatyny.

Galaretka:
Granatowa galaretka,
250 ml gorącej wody,
2 garście borówek amerykańskich.

Ponadto:
ok 15 biszkopcików,
4 łyżki dżemu jagodowego,
50 g masła,
tabliczka białej czekolady. 

Wykonanie:

1) Tortownice o średnicy 18cm wykładamy biszkopcikami i nasączamy je woda źródlaną (lub przegotowana)
2) Galaretkę mieszamy dokładnie z woda. Zostawiamy do ostygnięcia.
3) 150ml zimnej śmietanki ubijamy z cukrem pudrem i fix-em. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżeczki dżemu i chwile jeszcze ubijamy. Do grubej szklanki wsypujemy łyżeczkę żelatyny i zalewamy gorącą wodą, mieszamy ją dokładnie (ja to robiłam mikserem) do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą śmietanę i żelatynę łączymy mikserem.
4) Przygotowana masę wylewamy na biszkopty. Ponownie na masie układamy biszkopty i je nasączamy woda. Wkładamy do lodówki.
5) Gdy masa już trochę stężeje rozprowadzamy na biszkoptach i masie- dżem.
6) Do jogurtu dodajemy cukier puder. Przygotowujemy żelatynę jak w punkcie 3 i łączymy ja z jogurtem. Wylewamy na dżem. Wkładamy do lodówki.
7) Gdy masa jogurtowa stężeje, a galaretka będzie tężec wylewamy ja na masę. Wkładamy do niej borówki amerykańskie. Wkładamy do lodówki.
8) Gdy galaretka stężeje przygotowujemy masę z punktu 3 (tylko z 200 ml śmietanki). Wylewamy na galaretkę. Wkładamy na kilka godzin (najlepiej na cala noc) do lodówki.
9) W małym garnczku roztapiamy masło z czekolada (2/3 tabliczki). Rozsmarowujemy na cieście. 
10) Resztę czekolady (1/3 tabliczki) trzemy na tarce i posypujemy ciasto.
11) Ozdabiamy ciasto wedle swojego gustu:)



1 komentarz: